Advice

Wat is Bacterial meningitis?

Wat is Bacterial meningitis?

Bacteriële meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen en hersenen, veroorzaakt door bacteriën. De ziekte is levensbedreigend. Mensen kunnen de ziekte spontaan krijgen. De ziekte komt ook voor bij schedelletsel of na een (hersen)operatie.

Welke antibiotica tegen hersenvliesontsteking?

Bacteriële meningitis veroorzaakt door Listeria monocytogenes moet behandeld worden met amoxicilline of penicilline. Bacteriële meningitis veroorzaakt door Streptococcus agalactiae moet behandeld worden met penicilline.

Is bacteriële meningitis besmettelijk?

Meningitis is op zich niet besmettelijk. Bacteriën of en virussen die meningitis veroorzaken, kunnen wél besmettelijk zijn. Als u de verwekker bij u draagt, wil dat nog niet zeggen dat u er ziek van wordt.

Hoe begint meningitis?

De meeste bacteriën zitten onschuldig in je neus- en keelholte. Als je weerstand minder wordt, kunnen er meer bacteriën ontstaan en zich verspreiden via je bloed. Zo’n bacterie kan via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen, hierdoor kan een hersenvliesontsteking ontstaan.

Wat is de behandeling bij hersenvliesontsteking?

Behandeling Hersenvliesontsteking Een virale ontsteking geneest meestal binnen een à twee weken vanzelf. U moet dan vooral veel rust houden. Bij een bacteriële ontsteking is snel handelen geboden: direct naar het ziekenhuis, waar we de bacterie met antibiotica doden.

Wat kun je overhouden aan een hersenvliesontsteking?

Gevolgen van meningitis Restverschijnselen zijn mogelijk. Het zal dan vooral gaan om onzichtbare gevolgen, zoals cognitieve problemen, taalstoornissen of gedragsproblemen. Ook gehoorschade en epilepsie kunnen optreden als gevolg van de infectie.

Hoe besmettelijk is meningitis?

Iemand die virale meningitis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen.

Hoe krijg je bacteriële hersenvliesontsteking?

De rol van je afweersysteem De meeste bacteriën zitten onschuldig in je neus- en keelholte. Als je weerstand minder wordt, kunnen er meer bacteriën ontstaan en zich verspreiden via je bloed. Zo’n bacterie kan via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen, hierdoor kan een hersenvliesontsteking ontstaan.

Wat zijn de eerste symptomen van hersenvliesontsteking?

Wat zijn de verschijnselen van een hersenvliesontsteking?

  • hoge koorts (of een te lage temperatuur)
  • koude rillingen.
  • bleke huid, of andere huidkleur dan normaal.
  • hoofdpijn.
  • overgeven.
  • nekpijn of een stijve nek; het lukt niet goed de nek voorover te buigen.
  • sufheid.
  • verwardheid.

Wat is de ziekte van Lemierre?

Het syndroom van Lemierre is een aandoening waarbij een infectie in de mond, de keel of de oren zich uitbreidt naar de hals en zorgt voor het ontstaan van een trombose in een ader in de hals.

Hoe lang duurt herstel van hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking door een virus herstelt meestal vanzelf binnen 1 tot 2 weken. Bij een hersenvliesontsteking door een bacterie blijft u enige tijd in het ziekenhuis. Van de 3 mensen die hersteld zijn van een hersenvliesontsteking door een bacterie houdt er 1 blijvende schade.

Hoe zien vlekjes eruit bij hersenvliesontsteking?

Huidbloedinkjes: paarsrode vlekjes die niet verbleken wanneer je erop drukt, bijvoorbeeld met een doorzichtig glas. Luierpijn: als de beentjes bij het luier verschonen opgetild worden, worden de hersenvliezen opgerekt. Dit is pijnlijk bij meningitis.